חג האביב והמצות מביא עימו ארוחות חג עם מאכלים מסורתיים ועתירי קלוריות. איך נוכל לעבור את ארוחת הסדר ללא פיתויים? וכיצד ניתן ליהנות מתפריט חג בריא יותר? ד"ר סיגל סופר, דיאטנית ראשית וזהבה קרלסבד, עוזרת דיאטנית ראשית מקופת חולים מאוחדת עושות לנו סדר ומסבירות איך לשמור על תזונה מאוזנת בחג הפסח.
סדר ולא רק בליל הסדר
1. מילת המפתח היא תכנון - בערב החג ובימי חול המועד אנחנו נהנים מארוחות רבות ופיתויים נוספים. כדאי לתכנן באיזה ארוחות אוכלים יותר ובאיזה ממתנים.
2. מומלץ להשקיע מחשבה בבחירת מזונות ברוח התזונה הים תיכונית. התזונה הים תיכונית כוללת: שמן זית, אגוזים, ירקות ופירות, קטניות (בהתאם לכשרות), מוצרי חלב רזים, דגים, עופות ומעט בשר אדום. שיטות הבישול בתזונה הים תיכונית הן לרוב אידוי והקפצה המשמרות את רכיבי התזונה הבריאים המצויים במזונות. זוהי תזונה המבוססת בעיקר על מזון טבעי בבישול בייתי.
3. כדאי להמעיט בהוספה של סוכר, מלח או רטבים עתירי קלוריות ושומן ולקבל מזון בריא וטעים וללא סימונים אדומים.
4. בחג החרות השנה אנחנו ממליצות להתרגל ולאכול יותר מזון שהוכן בבית, מחומרי גלם טבעיים ובריאים שעברו כמה שפחות עיבוד.
5. במקביל מומלץ לנצל את ימי החג לטיולים משפחתיים בחיק הטבע ולפעילות ספורטיבית משותפת כגון: הליכה, רכיבה על אופניים, משחקי כדור וכדומה.
בעוד אבותינו מספרים על יציאת מצרים, אנחנו מספרות על אבות המזון
חלבונים: מומלץ להעדיף גבינות רזות, ביצים, דגים ועופות ולהמעיט בבשר אדום שומני ועתיר נתרן. כמו כן נעדיף להשתמש בקטניות: לעדות הנוהגות לאכול קטניות בפסח – מומלץ לגוון ולהכין גם תבשילים מעדשים, חומוס, שעועית, מאש, פול, אפונה יבשה, פולי סויה ותורמוס. תבשילים אלה יכולים להיות תחליף חלבון צמחוני בריא ומשביע במקום המנה הבשרית.
שומנים בריאים: בעדות שבהן נמנעים מאכילת קטניות בפסח, לא צורכים שמן סויה ושמן קנולה וכתחליף משתמשים בשמן דקלים. שמן הדקלים נחשב לשמן נחות משום שיש בו כמות גבוהה של חומצות שומן רווי וכדאי מאוד לצמצם צריכתו. לכן, למי שאינו צורך שמן סויה ושמן קנולה משיקולים הלכתיים, מומלץ להשתמש בשמן זית או בשמן אגוזים. שילוב של שמן זית, אבוקדו, אגוזים ושקדים בארוחות מספקים חומצות שומניות חיוניות לגוף, עוזרים בספיגת ויטמינים מסיסי שומן ותורמים לבריאות.
פחמימות ועוד: יבשה , רטובה, מגולגלת, או מקופלת – מצה היא מצה היא מצה!