הרצון למתוק הוא צורך מולד, ועדות לכך הוא טעמו המתקתק של חלב אם. עם השנים אנו מתרגלים לטעמים מתוקים עזים יותר. מזונות ומשקאות בתעשייה מכילים לעיתים בנוסף לכמויות סוכר גבוהות גם מלח או חומצת מאכל.
למה להוסיף מלח או חומצה למזונות ולמשקאות מתוקים, תשאלו. כדי לשלב טעמים, להעצים את הטעם המתוק, וגם כדי לאפשר תוספת של עוד ועוד סוכר שלאורך זמן תגרום לנו לרצות עוד ממנו. בהכנה ביתית, לעומת זאת, אנו יכולים לשלוט בכמות הסוכר שנוסיף. ויש גם בשורה טובה: החֵך שלנו יכול להתרגל לטעם מתון, אם נרגיל אותו לכך.
לכן, דווקא בימים אלו, שיש נטייה מוגברת לאכילה פחות מאוזנת ולצריכת מזונות תעשייתיים וחטיפים המכילים כמויות גבוהות של מלח, סוכר ושומן, כדאי לנסות עד כמה שניתן להכין בבית ולקנות פחות מזון מעובד. ההכנה הביתית יכולה לעזור לנו לצאת להפוגה קצרה משטף החדשות, להחזיר לנו תחושת שליטה כלשהי, ואולי גם לאפשר לנו ליהנות מעשייה ויצירה.
אז אם נמאס לכם ממטוגנים, אני מצרפת מתכון לגרסת בראוניז עם טוויסט מיוחד בהכנה ביתית: יפים, טעימים, עסיסיים ומכילים מרכיבים שמעלים את הערך התזונתי - בלי לפגוע בטעם המיוחד והשוקולדי. בראוניז הם חיתוכיות הקרויות כך על שום צבען החום שמקורו בקקאו ובשוקולד, ומרכיביהן העיקריים הם שוקולד, חמאה, ביצים ומעט קמח.
במתכון שבחרתי להציע כאן יש כמה שדרוגים חשובים:
במקום קמח לבן - קמח מלא או קמח כוסמין המעשיר בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים, כמות סוכר וחמאה מופחתת, שוקולד מריר במקום שוקולד לבן/ שוקולד חלב ותוספת גבינה ויוגורט המעשירים בחלבון ובסידן. התוצאה גם טעימה וגם משודרגת. ריבוע-שניים של בראוניז יהוו תחליף יותר בריא לעומת עוגה/ עוגיות/ חטיף קנויים.
מתכון לבראוניז שוקולד-גבינה:
לתערובת השוקולד:
200 גרם שוקולד מריר
1/2 כוס סוכר
1 גביע יוגורט 3% (150 מ"ל)
100 גרם חמאה
3 ביצים
1/2 כוס קמח מלא או קמח כוסמין 80% (ניתן להמיר ב80 גרם קורנפלור)
1 כפית אבקת אפייה
לתערובת גבינה:
300 גרם גבינה לבנה 5% + חצי גביע שמנת חמוצה (9% או 15%)
או: 400 גרם גבינה לבנה 5%
1 ביצה
1 כפית תמצית וניל
2 כפות קורנפלור
1/3 כוס אבקת סוכר
אופן ההכנה:
מחממים תנור ל-1600 ומשמנים תבנית פיירקס מלבנית בגודל 20 X 30.
תערובת השוקולד
בסיר בינוני ממיסים חמאה, שוקולד וסוכר. מצננים כמה דקות ואחר כך מוסיפים את שאר המרכיבים בהדרגה ומערבבים.
תערובת הגבינה
בקערה נפרדת מערבבים את כל המרכיבים.
בתבנית:
יוצקים 2/3 מתערובת השוקולד (משאירים 1/3 מהתערובת בצד).
מעל יוצקים את כל תערובת הגבינה.
בעזרת כף יוצקים בתלוליות את תערובת השוקולד שנותרה. (ניתן גם להיעזר בשקית זילוף ולזלף פסים לאורך ולרוחב).
בעזרת קיסם או שיפוד יוצרים דוגמאות שיש (כמו בצילום).
אופים כ-40-30 דקות עד להתייצבות,. ניתן לנעוץ קיסם ולבדוק שיוצא עם פירורים לחים.
אחרי שמצטנן חותכים לריבועים. מאחסנים בקופסה סגורה במקרר. נשאר טרי כמה ימים.
זכרו שכדאי לשבת ולאכול בנחת והנאה.
הכותבת: בתיה שהרבני, תזונאית קלינית בראייה משפחתית במכבי שירותי בריאות בצפון ועוסקת בליווי אישי ובהנחיית קבוצות הורים במכבי אקטיבי (מכון לטיפול בעודף משקל בילדים) ומרצה בפני צוותי חינוך ובני נוער