מחקר מצא כי ישנן סכנות בצליית בשרים על האש: בשעת צליית בשר על האש וחשיפתו לחום קיצוני של כמה מאות מעלות, יש שינוי במבנה החלבון בבשר וכתוצאה מכך נוצרים בו חומרים מסרטנים. בנוסף, ככל שאחוז השומן שבבשר גבוה יותר, כך נוצרים בו יותר חומרים מסוכנים .

הכי מסוכנים הם המוצרים הקנויים כמו  קבב או נקניקיות – ברובם יש שילוב של חומרים משמרים מסוכנים ועוד תוספים ובנוסף הם נחשפים לחום גבוה. חלקים שנחרכו או נשרפו בבשר הם הכי פחות בריאים.

בשר על האש (צילום: מרק ישראל סלם, ג'רוזלם פוסט)
בשר על האש (צילום: מרק ישראל סלם, ג'רוזלם פוסט)

יש דרך להפחית את הסיכון?

כצמחונית אני בעד מנגל צמחוני עם שיפודי ירקות, אבל מה שצריך זה פשוט להפחית את הטמפרטורה שהבשר מגיע אליו: השריה מוקדמת של הבשר במרינדה מפחיתה את החום שהבשר מגיע אליו ואת כמות החומרים המזיקים שנוצרים.

עדיף לצלות על גחלים אפורים ולא על אש גלויה, רצוי להפוך את הבשר לעתים קרובות וגם לנפנף הרבה (שזה שורף קצת קלוריות - 160 לשעה). חלקים שנחרכו והפכו לשחורים – לא כדאי לאכול. כדאי לשלב בארוחה גם הרבה ירקות טריים כי אלה מכילים נוגדי חמצון שמנטרלים את החומרים המזיקים שנוצרים בבשר.

האזינו: