מעט אנשים מהססים לקנות הביתה סלק. הירק הסגול והעגול הזה, שידוע בעיקר בזכות יכולתו להכתים כל דבר שהוא נוגע בו, טומן בחובו סיפור מרתק שתחילתו לפני אלפי שנים לחופי הים התיכון. מפתיע לגלות שהסלק המוכר לנו היום, נראה שונה לחלוטין בעברו - הוא דמה לגזר יותר מאשר לכדור העגול שאנו מכירים, וצבעיו היו שחור או לבן במקום הסגול העמוק המזוהה עמו כיום.

בעת העתיקה דווקא עלי הסלק הירוקים היו הכוכבים האמיתיים. היוונים והרומאים העריכו אותם כל כך, עד שפיתחו שיטות מיוחדות לגדל את הצמח בחודשי הקיץ החמים, הרחק מעונת הגידול הטבעית שלו באביב ובסתיו. הפופולריות של הסלק התחזקה עוד יותר כשהתגלה שהוא אחד הירקות הבודדים שמשגשגים בחורף, מה שהפך אותו למרכיב בסיסי בתזונה של תושבי צפון־מזרח אירופה.

אך הפרק המפתיע ביותר בהיסטוריה של הסלק קשור דווקא למתיקות שלו. בשנת 1747 גילה כימאי ברלינאי בשם אנדראס סיגיסמונד מרגרף דרך להפיק סוכר מהסלק. תלמידו פרנץ אכארד שיפר את השיטה, וכך נולדה תעשייה שלמה של מוצרי סלק - מבירה ועד מולסה. המהפכה האמיתית הגיעה ב־1813, כשנפוליאון אסר על יבוא סוכר קנים, מה שפתח את השוק לסוכר סלק. עד היום 30%־20% מהסוכר העולמי מקורם בסלק.

בצבעי סגול־ירוק

כמילות השיר של עידן עמדי, "כל אלה בצבעי סגול־ירוק", שורש הסלק מתהדר בסגול עז, בעוד עליו ירוקים עם נגיעות סגולות. לא אחת דנו כאן על המשמעות התזונתית של צבעי הירקות והפירות, שכן כל צבע מעיד על מגוון תכונות בריאותיות. צבעים שונים מצביעים על נוכחות של פיגמנטים ורכיבים פעילים, ולכן ההמלצה היא לצרוך ירקות ופירות מחמישה צבעים שונים: אדום, ירוק, צהוב־כתום, סגול ולבן.

פירות וירקות סגולים, כמו חצילים, ענבים סגולים ודומדמניות, מכילים אנתוציאנינים - נוגדי חמצון רבי־ עוצמה שמסייעים לבריאות הלב ומפחיתים את הסיכון למחלות כרוניות. עם זאת, הסגול של הסלק ייחודי, שכן הוא נובע מקבוצה של פיגמנטים סגולים הנקראים בטאלאינים. מחקרים מראים כי הבטאלאינים מציגים פעילות נוגדת חמצון משמעותית, אשר יכולה לתמוך במערכות הגוף השונות ולהפחית דלקות.

סלק (צילום: אינגאימג')
סלק (צילום: אינגאימג')


בנוסף, הצבע הירוק שבעלי הסלק מעיד על נוכחות גבוהה של כלורופילים, אשר גם הם פועלים כנוגדי חמצון ומסייעים בגוף בתהליכי ניקוי רעלים. כלורופילים ידועים גם בתרומתם לשיפור תהליכי העיכול ובריאות העור.

לכן הסלק לא רק מוסיף צבע יפה למנה, אלא גם תורם לבריאות הכללית, וההמלצה היא לשלב אותו בתפריט היומי כדי ליהנות מהיתרונות הרבים שהוא מציע.

היתרונות הבריאותיים של הסלק

שורש הסלק ועליו זכו להיסטוריה ארוכה של שימושים רפואיים. שורש הסלק, שטעמו מתוק ומרקמו נעים, שימש כבר בימי הרומאים לטיפול במחלות כמו עצירות וחום. בימי הביניים הוא שימש למחלות הקשורות לעיכול ולשיפור זרימת הדם.

סלק נחשב לירק בעל ערך קלורי גבוה יותר בהשוואה לרבים מיתר הירקות. כוס סלק מבושל מכילה כ־75 קלוריות ב־100 גרם, מה שעלול להיראות גבוה יחסית לעומת ירקות אחרים כמו דלעת או כרובית, שבהן כ־25 קלוריות. הערך הקלורי הגבוה שלו נובע בעיקר מהתכולה הגבוהה של פחמימות טבעיות, אך הוא עדיין יכול להיות חלק מתזונה בריאה ומאוזנת, במיוחד כשמדובר במנות קטנות או כחלק מהתפריט הכולל.

שורש הסלק הוא מקור מצוין לסיבים תזונתיים, מינרלים וויטמינים שונים, וכך גם עלי הסלק. בנוסף, הסלק עשיר ברכיבי תזונה כמו פיטוסטרולים, הנמצאים גם במזונות כמו ברוקולי ושקדים, אשר ידועים ביכולתם להפחית את רמות הכולסטרול בדם על ידי האטת ספיגת הכולסטרול התזונתי. הסלק מכיל גם ניטרטים, שעשויים לסייע בהפחתת לחץ הדם ולשיפור ביצועי הספורט.

מתכונים ורעיונות פשוטים

אחד היתרונות הגדולים של הסלק הוא הגמישות שלו במטבח. אפשר ליהנות ממנו חי, מבושל, אפוי או אפילו כמשקה - אם כי אז חל איבוד של חלק מהאיכויות שלו כמו סיבים תזונתיים, התורמים לפעילות מערכת העיכול ומסייעים לאיזון רמות סוכר ושומנים בדם.

סלט מפתיע: גרדו סלק חי (כן, אפשר לאכול אותו גם ככה) וערבבו עם תפוח ירוק פריך חתוך לרצועות דקות, מעט אגוזי מלך קצוצים ומיץ לימון טרי. אפשר להוסיף עלי רוקט או תערובת עלים ירוקים לתוספת טעם וערך תזונתי.

סלק (צילום: אינגאימג')
סלק (צילום: אינגאימג')


לחובבי החטיפים הבריאים, הכינו צ'יפס סלק ביתי: פרסו סלק לפרוסות דקיקות (אם יש מנדולינה - מצוין), הברישו מעט שמן זית, פזרו מלח ים ואפו בתנור על חום בינוני, עד שהפרוסות הופכות פריכות. זו דרך נהדרת לשדרג את החטיף המסורתי למשהו בריא יותר.

ניתן לרכוש סלק מבושל באריזת ואקום ששומרת היטב על הוויטמינים והמינרלים שבו וחוסכת זמן קילוף ובישול. סלק בוואקום מגיע מוכן לשימוש מיידי, מה שמקל על הכנת מנות מהירות וטעימות. כמו כן, טריותו של סלק בוואקום נשמרת לאורך זמן במקרר. מצד שני, סלק מבושל בבית מציע טעמים טריים יותר ומאפשר שליטה מלאה על תהליך הבישול, כך שניתן להתאים את הטעמים והמרקמים להעדפות האישיות.

וטיפ לפני סיום: כדי להימנע מהכתמה סגולה של הידיים, השתמשו בכפפות חד־פעמיות בזמן העבודה עם סלק. אם כבר הוכתמתם, שפשוף עם מיץ לימון טרי יכול לעזור להעלים את הכתמים.