עדות נוספת ליתרונות הבריאותיים של קפה ותה: מחקר חדש חושף קשר בין צריכת קפה ותה לבין סיכון מופחת לסוגי סרטן באזור הראש והצוואר. המחקר מתווסף למחקרים קודמים שמצאו סיכון מופחת לסרטן ולמחלות רבות אחרות בקרב אלה ששתו בקביעות תה וקפה.
המחקר החדש פורסם בגיליון החדש של כתב העת הרפואי Cancer. המחקר בוצע על ידי חוקרים מאוניברסיטת יוטה מתבסס על ניתוח מקיף של 14 מחקרים שכללו מעל 25 אלף נבדקים מהם 9,548 חולים עם סרטן ראש וצוואר ו-15,783 נבדקים בקבוצת ביקורת.
החוקרים מצאו כי שתיית יותר מארבע כוסות קפה ביום הייתה קשורה לירידה של 17% בסיכון הכולל לסרטן ראש וצוואר. נתונים מרשימים במיוחד התקבלו בסרטן חלל הפה, שבו נרשמה ירידה של עד 41% בשתיית שלוש עד ארבע כוסות קפה ביום. המחקר גם הדגיש את תרומתו של קפה נטול קפאין, שצריכתו הייתה קשורה לירידה של 25%-34% בסיכון לסרטן חלל הפה, תלוי בכמות הצריכה.
תה נמצא כמפחית את הסיכון לסרטן הלוע ב-29% כשנצרך בכמות מתונה של כוס אחת ביום. עם זאת, שתייה של יותר מכוס אחת ליום נקשרה לעלייה של 38% בסיכון לסרטן מיתרי הקול. החוקרים מעריכים כי ההבדלים נובעים מגורמים כמו טמפרטורת המשקה, אופן ההכנה או סוגי התה הנצרכים.
מחקרים רבים קודמים מצאו יתרונות בריאותיים בשתיית קפה ותה. בין היתר, מחקרים הראו ששתיית קפה עשויה להפחית את הסיכון לסוכרת סוג 2, לסרטן הכבד, למחלת פרקינסון ואף לשיפור בתפקוד המוחי. תה, ובמיוחד תה ירוק, נמצא כמסייע בהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם בזכות נוגדי החמצון שבו, אשר מסייעים להפחתת דלקות ושיפור ברמות הכולסטרול. על פי ההערכות, נוגדי החימצון המצויים הן בקפה והן בתה מקבוצת ה"פוליפנולים" הם אלה שמסייעים לעכב שגשוג של תאים סרטניים ולמנוע גרורות.
כמה קפה ותה מומלץ לשתות? לפי המלצות ארגון הבריאות העולמי, צריכת קפה נחשבת בטוחה בכמות של עד 400 מ"ג קפאין ביום, השווה לכארבע כוסות קפה. עם זאת, ההמלצות משתנות בהתאם למצב הבריאותי של האדם ולרגישותו לקפאין. צריכת תה ירוק או שחור במינון של 2–3 כוסות ביום נחשבת מועילה, אך מומלץ להימנע משתיית משקאות חמים מאוד, שעלולים לפגוע בריריות ולהעלות את הסיכון לסרטן הוושט.