ארה"ב סוערת לאחר הודעת מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) לאסור על שימוש בצבע מאכל אדום מסוג "Red 3". ההחלטה של ה-FDA מתקבלת בשבח מצד מומחי בריאות כצעד לשיפור בטיחות המזון במדינה. רבים טוענים כי מדובר רק בהתחלה של רפורמה שדרושה באופן דחוף.

"ה-FDA לא יכול לאשר תוסף מזון או צבע אם נמצא כי הוא גורם לסרטן בבני אדם או בבעלי חיים", אמר ג'ים ג'ונס, סגן מנהל ה-FDA למזון אנושי, לפי דיווח של NBC. "הראיות מראות על סרטן אצל עכברים זכרים במעבדה שנחשפו לרמות גבוהות של "FD&C Red No. 3".

לפי העיתון "ניו יורק פוסט", הצבע,  שאושר לשימוש ב-1907, נאסר בקוסמטיקה ובתרופות לשימוש חיצוני מאז 1990 בעקבות ראיות שהוא עשוי לגרום לסרטן. השימוש בו במזון כבר אסור או מוגבל באוסטרליה, יפן וארצות האיחוד האירופי.

"זה סוג של פתיחה של תיבת פנדורה בנושא מאוד חשוב במזון שאנחנו אוכלים", אמרה ד"ר נטשה מנדז, גסטרואנטרולוגית ילדים במרכז הרפואי ברוארד הילת' ל"חדשות סי.בי.אס".

ד"ר מנדז הסבירה כי אנשי מקצוע בתחום הבריאות הזהירו במשך עשורים על הסכנות של צבעי מאכל סינתטיים:  "מספר מדינות ברחבי העולם כבר הטילו איסורים על צבעי מאכל אחרים כמו צהוב 5, צהוב 6 ואדום 40, שנקשרו גם עם סרטן המעי הגס בגיל צעיר", הסבירה.

צבע המאכל הסינתטי שנמצא בשימוש גם בארץ בעוגות, סוכריות ומשקאות לצורך השגת צבע אדום-דובדבן בוהק, נמצא תחת ביקורת ומחקרים כבר זמן רב בשל הסיכונים הבריאותיים שהוא מציב.

החומר נאסר לשימוש בקוסמטיקה כבר בשנות ה-90 לאחר שמחקרים קשרו אותו לגידולי בלוטת התריס בעכברים, אך הוא נותר חוקי במוצרי מזון בארה"ב.

ואני הארי, מייסדת בלוג "The Food Babe" ותומכת נלהבת בבטיחות המזון, בירכה על החלטת ה-FDA: "צבע המאכל הזה נאסר לפני יותר מ-30 שנה כאשר גילו שעכברים, כאשר הם נחשפים ל"אדום 3", מפתחים גידולים בגופם," אמרה הארי, "כאן בארה"ב, נעשה שימוש ביותר מ-200,000 פאונד ממנו במוצרים, אפילו כאלו שניתנים לילדים ולחולי סרטן".

לפי ה-FDA, יצרני המזון יהיו מחוייבים להפסיק להשתמש בצבע מאכל מסוג "Red 3" במוצרים שלהם עד ה-15 בינואר 2027, תומכי בריאות מקווים שהמהלך יסלול את הדרך לפעולה נוספת נגד חומרים סינתטיים נוספים במזון.