משרד הבריאות הודיע היום (ראשון) על יציאתה לדרך של רפורמה ברישוי עסקי המזון בישראל, שתביא עמה הקלות משמעותיות למסעדות, בתי קפה ומזנונים. 

התקנות החדשות מתפרסמות כטיוטה להערות הציבור, במטרה להפחית את הרגולציה הישנה והנוקשה ולהתאים את הדרישות למציאות העסקית המשתנה.

מסעדה בתל אביב. הקלות רגולטוריות (צילום: אבשלום ששוני)
מסעדה בתל אביב. הקלות רגולטוריות (צילום: אבשלום ששוני)

בשלב הראשון של הרפורמה יבוטלו סעיפים רגולטוריים שהוגדרו כבעלי סיכון נמוך לבריאות הציבור. בין השאר, יבוטלו הדרישות המחמירות שהכתיבו ששליש משטח המטבח ישמש לשטיפת כלים, וכן דרישת גובה מינימלי של התקרה, כל עוד נשמרת תחלופת אוויר תקינה בעסק. בתוך כך, לא תהיה עוד חובה לשמור על מעבר חופשי ופנוי ברחוב ברוחב של 1.5 מטרים מחוץ לעסק.

במקביל, במשרד הבריאות מציעים מסלול נוסף של הקלות לעסקים שיבחרו להצטרף לתוכנית "עסק מגן". במסגרת זו, בעלי עסקים יעברו הכשרה ייעודית בניהול סיכונים, ויקבלו הקלות רגולטוריות נוספות. התוכנית כוללת שני מסלולים: "עסק מגן בסיסי", המאפשר הקלות בשטח המטבח והמחסן, ו"עסק מגן מתקדם", הכולל הקלות במספר הכיורים והמדורים הנדרשים בעסק.

שר הבריאות, אוריאל בוסו, אמר כי המהלך נועד להעביר את המיקוד מרגולציה טכנית נוקשה לניהול סיכונים מושכל: "במקום להתעסק בגובה תקרה ובמיקום הכיור, אנו מתמקדים במה שחשוב באמת - ניהול סיכונים ושמירה על בריאות הציבור".

משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות, הוסיף כי "הרפורמה החדשה מצטרפת לשורת רפורמות שהובלנו בתחומים נוספים כמו ציוד רפואי ותמרוקים, במטרה להתאים את הרגולציה בישראל לזו האירופית ולהסיר חסמים מיותרים".

"הרפורמה משנה את הגישה כלפי עסקים בתחום המזון" סיכמה ד"ר שרון אלרעי פרייס, ראש חטיבת בריאות הציבור, "אנו מדגישים את האחריות האישית של בעלי העסקים לנהל סיכונים, לצד הגברת השקיפות לציבור בנוגע לתנאי התברואה בבתי האוכל".