השימוש בעשבי מרפא, ובכלל זה תה צמחים ותה ירוק, נפוץ כבר אלפי שנים. מוצרים המבוססים על צמחים וכוללים חומרים פעילים נוספים, דוגמת תה ירוק, מקושרים על ידי חברות פרסום וצריכה לאורח חיים בריא, כאשר נטען, בין היתר, כי יש לו השפעה על מניעת סרטן, השפעה אנטי דלקתית, השפעה על מניעת הפרעות בלב ובחילוף החומרים ועוד.
נכון להיום, תה ירוק המופק מצמח התה (קמליה סינית), הוא המשקה השני הכי נצרך בעולם. בשנים האחרונות גוברת הפופולריות של השימוש בו לצרכי ירידה במשקל, ומוצרים רבים, המתבססים על תה ירוק, צברו תאוצה בשוק הישראלי והעולמי. שוק זה צפוי להגיע בשנת 2027 ל-23.66 מיליארד דולר.
לצד זאת, לאורך השנים הצטברו עדויות גם על הנזקים הפוטנציאליים מצריכה מוגברת של מוצרים אלו. מחקר חדש שנערך במרכז הרפואי קפלן מקבוצת כללית ופורסם בירחון הבינלאומי GastroHep, הראה כי מוצרים אלו עלולים לגרום לנזק לכבד, מדלקת בכבד ועד לאי ספיקה. המחקר נערך על ידי פרופ' סטיבן מלניק, מומחה גסטרואנטרולוגיה וברפואה פנימית במרכז הרפואי קפלן.
לפי המחקר, ישנם למעלה מ-100 מקרים מתועדים של דלקת בכבד כתוצאה מצריכת תה ירוק, כאשר הדלק נגרמת כתוצאה ישירה של הרעלנים הבוטניים הקיימים בצמח התה, והיא ככל הנראה תוצאה של תגובה מטבולית לרעלנים. כמו כן, במקרים מסוימים אף הצריכה המוגברת הובילה לאי ספיקת כבד, בעיקר אצל נשים.
במחקר מצוין כי לא ברור בדיוק אילו מרכיבים של התא גורמים לנזק כבדי, כאשר יש מספר רב של תרכובות ממדינות שונות. אולם ברור שאצל אנשים מסוימים תא ירוק עם תרופות ועשבים אחרים עלולים להוביל למחלת כבד קשה.
פרופ' סטיבן מלניק, מומחה גסטרואנטרולוגיה וברפואה פנימית במרכז הרפואי קפלן, ומי שערך את המחקר: "חשוב לציין שדלקת בכבד ואי ספיקת כבד כתוצאה מצריכת תה ירוק היא נדירה. בנוסף, היא גם קשה מאוד לאבחון, כי קשה לאבחן קשר ישיר בין הצריכה לבין הפגיעה בכבד. יחד עם זאת, הצטברו עדויות ממקרים שונים ברחבי העולם על אנשים שחלו בדלקת בכבד לאחר צריכה מוגברת של תה ירוק".
הוא מוסיף ומספר: "רק לאחרונה נתקלנו במקרה של מטופל בן 23 אשר נהג לשתות 2-3 כוסות תה ירוק בכל יום, ותוך חודש הדרדר למצב שבו נדרש לעבור השתלת כבד. זוהי רק דוגמא נוספת לכך שאנשים שצורכים את המוצרים הללו צריכים להיות ערים לאפשרות של סיבוכים ולהתייעץ עם הרופא המשפחה אם יופיעו סימפטומים חשודים".