על רקע הירידה החדה ביותר מבין מדינות ה-OECD שנרשמה בגין צניחת הישגי תלמידי ישראל במתמטיקה ומדעים, יעל אודם, כתבת לענייני חינוך בחדשות 12, התראיינה לרדיו 103fm בתוכנית "איפה הכסף?" עם ענת דוידוב

בפתח דבריה אמרה אודם: "זה יום מאוד קשה כי אנחנו מבינים כמה אנחנו לא באירוע וכמה לאף אחד לא אכפת וכמה ניסו לספר לנו שאנחנו כן באירוע. זאת אומרת - מבחן בין־לאומי הוא מתפרסם באותה שעה בכל העולם, באותו יום. שר החינוך עשה הכול כדי שנקבל את הנתונים שנייה לפני שמוסר האמברגו כדי שלא נוכל לקרוא, שלא נוכל לצלול לתוכם, שלא יהיה לנו מספיק זמן לעבד אותם". 

"במסיבת העיתונאים הוא בעצם אמר 'זה לא אני' וזה נכון, זה לא הוא. הוא נכנס לתפקיד קצת לפני המבחן. המבחן נערך במאי 2023, הוא נכנס בינואר. המנכ"לית של שאשא (שרת החינוך הקודמת) הבינה שאנחנו הולכים להתרסק אם לא נעשה משהו אקוטי בלימודי המתמטיקה", הוסיפה אודם. 

יעל אודם (צילום: אור גפן)
יעל אודם (צילום: אור גפן)

"הייתה תוכנית חדשנית ואז התחלפה הממשלה"
"בכל העולם התחילו לחשוב על מתמטיקה אחרת, לא כזאת של נוסחאות, של שינון - אלא כזאת שמחוברת ליום-יום, למציאות. אלה שאלות הרבה יותר מחוברות למה שקורה, גם במתמטיקה אפשר להתחבר למה שקורה והיא הביאה איזו תוכנית חדשנית ואז התחלפה הממשלה ורכזת המקצוע של המתמטיקה שנכנסה בדיוק לתפקיד אמרה - 'זהו, אני גונזת את התוכנית הזאת'. זו לא הקורונה. גם אם לא הייתה קורונה והילדים היו ישנים בבית הספר, לא היינו מצליחים במבחן הזה". 

"זו גם התוכנית שהיא ישנה מאוד ולא רלוונטית וגם מורים שצריכים ללמד לפעמים שתי כיתות במקביל כי יש מחסור במורים ובאמת כל מי שיש לו איזושהי אוריינטציה למדעים, למקצועות ריאליים, הולך להייטק ולא מגיע להוראה, וללמד מתמטיקה 40 תלמידים בכיתה ולפעמים שתי כיתות במקביל זה בלתי נסבל, זה מאוד מאוד קשה", הדגישה.

"דיברתי היום עם מלא חוקרים ומומחים למתמטיקה והם אומרים 'הילדים בסוף צריכים לקרוא שאלות מילוליות וגם לענות בכתב. הם מסיימים כיתות ו' כשהם לא עד הסוף יודעים לקרוא ולכתוב, את הבסיס אין להם ואז כשהם מגיעים למבחן הם גם ככה יותר חלשים מכל מדינה אחרת שהדבר הבסיסי שהיא עושה זה לוודא שהם מסיימים בתי ספר יסודיים עם ידיעת קרוא וכתוב'". 

מה אומרים במשרד החינוך?
"שהקורונה אשמה, המצב הביטחוני. היה לו שקף במצגת שהוא הראה את כל המבצעים הביטחוניים ואת כל המתיחות באזור בשנים הרלוונטיות, מה זה משנה? מה ילד בחדרה קשור למבצע כזה או אחר בעזה? במקום להגיד 'שומעים, נכשלנו. נכון, זה לא היה בתקופתי, אני עכשיו עובד על תוכנית חדשה, משמעותית שתתאים את עצמה למה שקורה בעולם'. כשבנט אמר 'מתמטיקה, מתמטיקה, מתמטיקה', אז הצליחו, כי כשמסמנים יעד וחופרים ומשקיעים משאבים וזמן, אז מצליחים".