על חשבון האמריקאים: משרד הביטחון חתם אמש (רביעי) על עסקת הענק לרכש הדור הבא של מטוסי ה-F-15, שבמסגרתה ירכוש 25 מטוסי קרב מתקדמים מתוצרת חברת בואינג האמריקאית. העסקה, בהיקף של כ-5.2 מיליארד דולרים, תבוצע מכספי הסיוע האמריקאי והיא כוללת גם אופציה לרכש עתידי של 25 מטוסים נוספים. "בימים אלו משרד הביטחון מקדם עסקאות לחיזוק כל זרועות צה"ל", אמר מנכ"ל המשרד.

"ל-F-15 מטען רב יותר הנישא לטווחים רחוקים", אמר ל"מעריב" באפריל מפקד חיל האוויר לשעבר האלוף במיל' איתן בן אליהו. "התכונה העיקרית המבדלת אותו ממטוסי הקרב האחרים היא היכולת שלו להיות שקוף מול מערכות הגילוי של מטוסים של האויב. תכונה המאפשרת לו לחדור לתוך תחום המעטפת של טילי קרקע אוויר של האויב. חיל האוויר חופשי לפעול בזירה מבלי להמתין לניקוי הזירה מאיום טילים נגד מטוסים. ההשתלבות נוחה יותר בשדה הקרב וישנה יכולת חדירה לתוך הזירה לפני השגת עליונות אווירית".

אספקת מטוסי ה-F-15 תחל בשנת 2031 ותמשך בקצב של 4-6 מטוסים בשנה. עסקה זו מהווה אבן דרך מרכזית בהעמקת שיתוף הפעולה הביטחוני בין ישראל וארה"ב, ומבטאת את המחויבות ההדדית לשמירה על הביטחון האזורי.

לדברי בן אליהו, חוזים לרכש מטוסי קרב נחתמים בממוצע אחת לעשר שנים ועיכוב בקצב הזה עלול לפגוע בכשירות של חיל האוויר, שמעוניין להצטייד במטוסים חדשים במקום מטוסים מתיישנים שיוצאים משימוש. לדבריו, משך ההכנה נמשך כשנתיים עד ארבע שנים. 

תמונת הדמיה של מטוס ה-F15 העתידי (צילום: יח''צ בואינג)
תמונת הדמיה של מטוס ה-F15 העתידי (צילום: יח''צ בואינג)

מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אייל זמיר, חתם על ההרשאה להתקשרות בביקורו בארה"ב בחודש שעבר ואמש, בתום משא ומתן שניהלה משלחת הרכש של משרד הביטחון בארה"ב, בשיתוף עם חיל האוויר נחתמה העסקה במלואה.

המטוסים החדשים מדגם F15IA יצוידו במערכות נשק מתקדמות ביותר, לרבות שילוב של מערכות ישראליות, לצד שידרוגים שיאפשרו טווחי טיסה ארוכים יותר, כושר נשיאה מוגבר וביצועים משופרים במצבים מבצעיים שונים. לפי הודעת המשרד, "יתרונות אלה יאפשרו לחיל האוויר הישראלי להמשיך ולשמר את עליונותו האסטרטגית מול אתגרי ההווה והעתיד במזרח התיכון".

אלוף (מיל') אייל זמיר (צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון)
אלוף (מיל') אייל זמיר (צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון)

מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אייל זמיר: "משרד הביטחון פועל כל העת, לפי תכנית סדורה, לחיזוק אורך הנשימה ובניין הכח של צה"ל. היקף העסקאות שחתמנו מתחילת המלחמה נאמד בכ-150 מיליארד ש"ח. לצד רכש בהיקף חסר תקדים של חימושים ואמל"ח מתקדם, אנו ממשיכים לקדם עסקאות התעצמות ארוכות טווח. טייסת האף 15 החדשה תצטרף לטייסת האף 35 השלישית, שעליה חתמנו השנה. זוהי התעצמות עתידית חסרת תקדים לזרוע האוויר וליכולת האסטרטגית ארוכת הטווח של צה״ל ומדינת ישראל, שחשיבותה הרבה הוכחה במלחמת ׳חרבות ברזל׳. בימים אלו משרד הביטחון מקדם עסקאות לחיזוק כל זרועות צה"ל באוויר, בים, ביבשה במודיעין ועוד".

נשיא בואינג ישראל, אלוף (מיל׳) עידו נחושתן, אמר כי: ״בואינג גאה בשותפות ארוכת השנים עם ישראל, הנמשכת מקום המדינה ועד ימינו. החברה תמשיך לפעול בתיאום עם ממשלות ארה״ב וישראל לאספקת מטוסי F15IA המתקדמים במסגרת הליכי המכירה המקובלים לציוד צבאי".

העסקה התאפשרה לאחר לחץ של הנשיא לשעבר ג'ו ביידן. לפי הדיווחים, שני חברים מרכזיים במפלגה הדמוקרטית בארה"ב, אחד בקונגרס ואחד בסנאט, חתמו על עסקת נשק גדולה לישראל, הכוללת בין היתר 50 מטוסי קרב מסוג F-15, בשווי של יותר מ-18 מיליארד דולר. זה קרה בעקבות לחץ עז מצד הממשל ותומכים פרו-ישראלים לאפשר לעסקה להתקדם, כך על פי שלושה פקידים אמריקאים, ששוחחו עם הוושינגטון פוסט, כפי שדיווח העיתון בחודש יוני.

לחץ שהעסקה תתקיים. הנשיא לשעבר ג'ו ביידן באו''ם (צילום: REUTERS/Shannon Stapleton)
לחץ שהעסקה תתקיים. הנשיא לשעבר ג'ו ביידן באו''ם (צילום: REUTERS/Shannon Stapleton)