שר הביטחון ישראל כ"ץ מיד עם כניסתו לתפקיד דרש מצה״ל להמשיך להיערך לתקיפת מתקני הגרעין באיראן, ואף דרש לשים זאת כאחד מהיעדים המרכזים שיש להתכונן. נפילת סוריה והפגיעה בחיזבאללה ובחמאס תוך פירוק ״ציר הרשע״ שבנתה איראן הובילה להאצת ההיתכנות לתקיפה באיראן: ראשית החשש כי איראן תנסה לפצות על אובדן הציר ותאיץ את תוכנית הגרעין, השנייה העובדה כי ישראל יצרה עליונות אווירית אזורית מאפשר את התקיפה באופן נוח יותר לחיל האוויר. 

אולם כרגע אין וודאות שתקיפה כזאת תצא אל הפועל בשל גורמים מדיניים שונים, ובכללם עמדת הממשל האמריקאי החדש ומערכות החייבים עם מדינות האזור. 

מתקרבים לתקיפה באיראן (צילום: דובר צה''ל)
מתקרבים לתקיפה באיראן (צילום: דובר צה''ל)

בצה״ל אומרים כי יש לקחת בחשבון גם את פרק הזמן הארוך של מלחמת חרבות ברזל ויכולות החימוש, וכמובן כוח האדם – אולם מבהירים כי ישראל הכינה מבעוד מועד מספיק חימושים לתקיפה שכזו.

״ישראל צריכה להיות מוכנה לכל תרחיש אפשרי אם תיווצר הזדמנות כזאת והתנאים הנאותים, ולכך צה״ל נערך. גם בסוריה היתה שאלה של תיזמון והזדמנות שנוצרו כאשר החלה הנפילה המהירה של חאלב ואזורים אחרים״, אומרים בצה״ל ומדגישים את ניצול ההזדמנות להשמיד את נכסי צבא סוריה על ידי חיל האוויר, מהלך שחולל הפתעה ונעשה במהלך 48 שעות, שבהן הותקפו רוב מערכות ההגנה האווירית של צבא סוריה אבל גם מערכות הגנה ששירתו את איראן. 

כזכור, בימים האחרונים צה"ל הביא להרס משמעותי של תשתיות הצבא הסורי, זאת במטרה למנוע מכוחות המורדים ומחיזבאללה להחיות מחדש את האיום באזור, שהופך לזירה משנית ביחס לעבר במלחמה בשל נפילת ממשל אסד ועליית המדרגה במלחמת האזרחים.

 בחודש שעבר פורסם כי איראן החליטה לדחות את התקיפה המצופה על ישראל, זאת לאחר איומים רבים ובשל התקיפה הישראלית במדינה. על פי ההערכות, אחת הסיבות לדחיית התקיפה היא בחירתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שנוטה לבחור בתגובה חמורה על מתונה, בשונה מהנשיא הנוכחי, ג'ו ביידן