הרשות הפלסטינית מציגה תוכנית חדשה לשליטה בעזה, תוך ניסיון להחזיר את השפעתה הפוליטית ולמצב עצמה כשחקן מרכזי בעתיד הרצועה, כך דווח היום (שבת) באתר החדשות הבריטי "מידל איסט איי". במסגרת המהלך, פגש בכיר הרשות חוסיין א-שייח' את סטיב וויטקוף, שליח הממשל האמריקאי, בריאד שבערב הסעודית והציג תוכנית מפורטת להשתלטות על עזה.

התוכנית מציעה להקים ועדה לניהול הרצועה שרוב חבריה יהיו מחוץ לעזה. במרכזה עומד זיאד אבו עמר, יועץ ותיק של נשיא הרשות מחמוד עבאס, שצפוי לשמש כמנהל בפועל. אבו עמר, יליד עזה בשנת 1950 ובעל אזרחות אמריקאית, השלים את לימודיו בג'ורג'טאון ושימש בעבר כסגן ראש הממשלה הפלסטינית בין השנים 2013-2024.

אבו מאזן, נשיא הרשות הפלסטינית (צילום: ארכיון פלאש 90)
אבו מאזן, נשיא הרשות הפלסטינית (צילום: ארכיון פלאש 90)

הרשות הפלסטינית מציגה עצמה כנכונה להתעמת באופן ישיר עם חמאס, תוך נטילת סיכון משמעותי. עם זאת, גורמי ביטחון אמריקאיים מטילים ספק רציני ביכולותיה. גורם ביטחוני בכיר אף תיאר את התוכנית כ"אבסורדית", והדגיש כי הרשות תזדקק לתמיכה צבאית חיצונית - אם מצבאות ערביים ואם מקבלנים צבאיים פרטיים.

נזכיר כי ב-2007 פרצו קרבות בין פתח לחמאס לאחר שחמאס זכתה בבחירות המחוקקות. התוצאה הייתה שליטת חמאס בעזה ופתח בגדה המערבית. מאז, כל ניסיונות הפיוס עלו בתוהו. חמאס הצליחה להפגין כוח ותמיכה ציבורית, במיוחד בעסקאות האחרונות, דבר שהעמיד את הרשות הפלסטינית במצוקה פוליטית חריפה.

מחבלי חמאס בעת העברת החטוף קית' סיגל לידי הצלב האדום, 1.2.25 (צילום: עלי חסן, פלאש 90)
מחבלי חמאס בעת העברת החטוף קית' סיגל לידי הצלב האדום, 1.2.25 (צילום: עלי חסן, פלאש 90)

המרחב האזורי מסתמן כמכריע. סעודיה, שבעבר הייתה עוינת לחמאס, הפכה בשנים האחרונות למתווכת מרכזית. נסיך המלוכה מוחמד בן סלמן אף האשים את ישראל בביצוע רצח עם ברצועה. האמירויות, לעומת זאת, תומכות בשינוי מנהיגותי ברשות הפלסטינית, תוך תמיכה בדמות מוחמד דחלאן, שנזרק מפתח אך שמר על תמיכה בעזה.

בתוך כך, פרסמו מצרים, ירדן, סעודיה, קטאר, איחוד האמירויות, הרשות הפלסטינית והליגה הערבית הצהרה נחרצת נגד כל רעיון של עקירת פלסטינים מאדמותיהם. בפגישת שש המפלגות הערביות בקהיר הדגישו המשתתפים את נחישותם לשמור על זכויות פלסטיניות, תוך הבעת נכונות לשתף פעולה עם ממשל טראמפ להשגת הסדר צודק על בסיס פתרון שתי המדינות.