הערב (רביעי), בחדשות 12 פורסם על ידי העיתונאי אלמוג בוקר, כי תת אלוף במיל' אורן סולומון, אשר הופקד להוביל את תחקיר צה"ל על המחדל הענק ב-7 באוקטובר 2023 באוגדת עזה, הודח מתפקידו. על פי הדיווח, ההדחה התרחשה לאחר שבתחקיר גילה סולומון כשלים גם מרמת מפקד האוגדה ומעלה ולא רק אצל פקודיו. עוד פורסם כי לא רק שסולומון הודח, אלא חדרו ננעל והגישה שלו לפריטי המידע נחסמה.

סולומון מספר בכתבה כיצד זיהה בבוקר ה-7 באוקטובר כי מדובר במשהו חריג. הוא יצא להילחם בכאוס שהתחולל באותו הבוקר מול המחבלים ולאחר מכן המשיך להילחם במסגרת המילואים שלו. בזמן שביצע את התחקיר, נחשף בפרסום, הוא ניהל תחקיר מדרגי מקביל, על הכשלים בדרגי הפיקוד הגבוהים.

הרמטכ''ל הרצי הלוי בסיור באוגדת עזה (צילום: דובר צה''ל)
הרמטכ''ל הרצי הלוי בסיור באוגדת עזה (צילום: דובר צה''ל)

מקורביו של סולומון אומרים כי עצם הגילוי על הכשלים ברמות הפיקוד הגבוהות, גרם לשינוי תפיסה כלפיו ולבסוף להחלטה להדיחו מניהול התחקיר. סולומון סיפר למקורביו, כפי שפורסם בחדשות 12, כי "הרמטכ"ל לא דיבר עם מפקד אוגדת עזה אפילו לא פעם אחת באותה שבת, זה מטורף - וזו רק ההתחלה. מפקדים בכירים לא תפקדו עד שעות אחר הצהריים".

עוד אומר תת אלוף במיל' סולומון למקורביו: "המצב היום בצה"ל חמור לא פחות. מדברים על כשלים של ה-6 באוקטובר, אבל כמעט דבר לא השתנה בהתנהלות, ואיך רוצים שישתנה אם לא באמת מתחקרים".

"הובלתי תדריך שעוסק ברמה הרב פיקודית ומגיע עד אלוף הפיקוד והרמטכ"ל. זה תחקיר שיטלטל את הצבא והמדינה וזה כנראה הדיר שינה מעיניהם", אמר סולומון למקורביו. זאת בנוסף לביקורת החריפה שיש לסולומון על השיטה בה מבוצעים בצה"ל התחקירים. "הגאונות פה היא להצביע על אחריות כללית. כל התחקיר נועד להראות שהכשל הוא רב מערכתי וככה אתה מחלק את האחריות בין כולם".

כזכור, בתחקירים עלה כי האוגדה לא הצליחה לספק לפיקוד ולמטה הכללי את תמונת האויב לאורך כל יום הלחימה הקשה ב-7.10, ואף לא הצליחה להכווין את כוחות התגבור למוקדי הקרבות. עוד נחשף בתחקיר הקשה כי בחלק לא מבוטל מהמקרים באותו בוקר נוראי, כוחות התגבור הגיעו למקומות לא נכונים שלא היו נדרשים להגיע ולשנות את תוצאות המלחמה. 

גורם בכיר במטה כללי אמר בעקבות התחקיר כי "לא הבנו שאוגדת עזה קרסה, הוכרעה. את זה הבנו בשעה מאוחרת יחסית. לא בטוח שהאוגדה הבינה באותו זמן שהיא קרסה והוכרעה".