"ישראל מפעילה לחץ על השלטון החדש בסוריה לחתום על הסכם שלום שאינו כולל את החזרת רמת הגולן", כך טוען שר ההסברה הירדני לשעבר, סמיח אל-מעיתה, בריאיון לערוץ אל-חדאת הסעודי.
"הישראלים מרגישים כעת שהם משיגים שינוי משמעותי באזור", מסביר אל-מעיתה בריאיון. "המנטליות הישראלית כיום היא של מי שמושיט יד ומשנה את פני המזרח התיכון. תחושת העוצמה הזו מובילה אותם לנסות ולסחוט ויתורים מהמשטר החדש בסוריה".
בריאיון לאל-חדאת, מציין השר הירדני לשעבר כי ישראל מבקשת למעשה לבטל את הסכם הפסקת האש משנת 1974 עם סוריה. "המשמעות היא שהמשטר החדש בסוריה נדרש לחפש נוסחה חדשה ליחסים עם ישראל", הוא מסביר. "ישראל מנסה להשיג מהשלטון הסורי החדש הסכמה להסדר שיוביל בסופו של דבר להסכם שלום - אך ללא דרישה להחזרת רמת הגולן".
על פי אל-מעיתה, השינוי בגישה הישראלית משקף תפיסה חדשה: "כיום הישראלים מדברים על 'שלום תמורת שלום', מושג שלא היה קיים בעבר בלקסיקון הישראלי. הם כבר לא מוכנים לדון בהחזרת רמת הגולן לסורים. זאת מכיוון שהם מרגישים שהצד השני - בין אם הפלסטינים או הסורים - חלש מכדי להפעיל עליהם לחץ".
בסיום הריאיון לאל-חדאת, מתריע השר הירדני לשעבר כי ישראל עשויה להרחיב את פעילותה גם לעיראק: "המטרה הישראלית היא לצמצם את המרחבים של הכוחות הנאמנים לאיראן באזור. אני מעריך שתקיפות בעיראק נמצאות גבוה מאוד על סדר היום הישראלי, במקביל ללחץ על הממשלה החדשה בסוריה להגיע להסכם שלום בתנאים הישראליים".
בתוך כך, מנהיג המורדים בסוריה אחמד א-שרע (אבו מוחמד אלג'ולאני) הצהיר היום (שבת) כי "סוריה מותשת ולכן אין לנו כוונה להיכנס למאבקים, ולא לעימות עם ישראל. נפעל ליצור יחסים עם הקהילה הבינלאומית. הבאנו לקיצה את הנוכחות האיראנית בסוריה, אבל החברה האיראנית איננה אויב. יכולנו לתקוף את הבסיסים של רוסיה בסוריה, אבל נתנו להם הזדמנות לחשוב מחדש על יחסיהם לעם הסורי".
עוד אמר כי "המהפכה הסורית ניצחה, אבל אסור שסוריה תשקע במנטליות מהפכנית, יש צורך בחוק ומוסדות. בידנו תכנית סדורה לתיקון החורבן המתמשך שביצע המשטר בדמשק. דמשק מפגרת מכל הבחינות אחרי ההישגים (האזרחיים) שרשמנו באידליב. נשים סוף לייצור הקפטגון בסוריה (סם שפירנס את משטר אסד והציף את המדינות השכנות, בראשן ירדן וסעודיה)".