שופטת בית המשפט העליון, גילה כנפי שטייניץ, הוציאה היום (שישי) צו ארעי דרמטי במסגרת העתירות נגד פיטוריו של ראש השב"כ רונן בר. משמעות הצו היא כי פיטוריו של רונן בר לא ייכנסו לתוקף.
השופטת כנפי שטייניץ קבעה כי העתירות ייקבעו לדיון לפני הרכב בהקדם האפשרי, בתוך כשבועיים וחצי. הממשלה תגיש תגובה מקדמית לעתירות עד 72 שעות לפני מועד הדיון שייקבע, וכן תגובה לבקשות למתן צו ביניים בתוך שלושה ימים.
השופטת כנפי שטייניץ הוסיפה: "מבלי לנקוט כל עמדה בעתירות, ועל מנת למנוע טענה למצב דברים בלתי הפיך, ניתן בזאת צו ארעי לפיו יושהה תוקפה של ההחלטה מושא העתירות עד למתן החלטה אחרת".
כזכור, מספר עמותות וארגונים הגישו הבוקר עתירות דחופות לבג"ץ בעקבות החלטת הממשלה לסיים את כהונתו של ראש השב"כ, רונן בר. בין העותרים נמצאים התנועה לאיכות השלטון יחד עם פורום "חומת מגן לישראל", ארגון "מכונת האמת", מפלגות האופוזיציה (יש עתיד, המחנה הממלכתי, ישראל ביתנו והדמוקרטים), וכן התנועה לטוהר המידות.
העתירות טוענות כי ההחלטה התקבלה בניגוד לדין, תוך ניגוד עניינים חמור של ראש הממשלה, משיקולים זרים ופוליטיים, וללא הליך מינהלי תקין. כזכור, הפיטורים מגיעים על רקע פרשת "קטארגייט", העוסקת בחשדות לקשרים בין גורמים בלשכת ראש הממשלה למדינת קטאר.
בעקבות החלטת הממשלה אמש לפטר את רונן בר, הוגשו לבג"ץ חמש עתירות שונות בהן נדרש לבטל את החלטת הממשלה. במסגרת עתירות אלו, הוצא הצו הארעי אשר בפועל מונע את פיטורי ראש השב"כ. ראש השב"כ רונן בר לא הופיע אמש בפני מליאת הממשלה שדנה בהצעת ראש הממשלה בנימין נתניהו להדיח את בר מתפקידו. בשב"כ לא התייחסו להגנה של ראש השב"כ שהוצגה לחברי הממשלה בין אם מפיו של בר שיעמוד מולם או המסר הכתוב שהעביר לשרים. מי שכן הגיעו לדיון הדרמטי הם היועמ״שית גלי בהרב-מיארה והמשנה שלה גיל לימון.
חברי מכונת האמת, העומדים מאחורי העתירה לבג״ץ בתגובה לצו בג״ץ: ״מברכים על החלטת בג״ץ. בניסיון למחוק את פרשיית קטארגייט באמצעות פיטורי החוקרים לא יעבור. ניגוד העניינים זועק לשמיים. נמשיך לעמוד על המשמר״.
מובילי המחאה (שקמה ברסלר, משה רדמן, יאיא פינק, עמי דרור ונוספים) בתגובה להחלטת בג״ץ: ״אנחנו מברכים את שופטי בג״צ על בלימת המהלך הבלתי חוקי בעליל לפיטורי ראש השב״כ, ונמשיך לעמוד מאחוריהם ברחובות. ניפגש במוצ״ש בהבימה וברחובות ירושלים לארוך השבועות הקרובים להיות גב לשומרי הסף. הגיע הזמן להחזיר את המנדט לעם".
שר התקשורת שלמה קרעי, בתגובה לצו בג"ץ על הקפאת הדחת ראש השב"כ: "כבוד השופטת כנפי-שטייניץ, רונן בר יסיים את תפקידו ב-10.4 או קודם לכן עם מינוי ראש שב"כ קבוע. אין לך סמכות חוקית להתערב בזה. זו סמכותה של הממשלה ושלה בלבד. הצו שלך משולל תוקף. נגמר הסיפור. העם הוא הריבון".