שר הביטחון ישראל כ"ץ פרסם היום (שלישי) תגובה חריפה להודעת הרמטכ"ל רב-אלוף אייל זמיר מאתמול, על רקע פרשת חקירתו של תא"ל במיל' אורן סולומון. בהודעתו הדגיש כ"ץ: "שר הביטחון נותן הנחיות לרמטכ"ל הכפוף לדרג המדיני בכל דרך שימצא לנכון, ותגובת הרמטכ"ל בנושא הייתה מיותרת ולא במקומה". עוד ציין כי סולומון שלח מכתב לכ"ץ ולרה"מ, ולכן נפתחה הבדיקה.
כ"ץ התייחס להנחייתו לבחון את נסיבות חקירת סולומון וציין כי ההנחיה לרמטכ"ל לבחון את הנסיבות שהובילו לחקירה, "ניתנה באופן ישיר בטרם הוצאת ההודעה לתקשורת בשל ההיבט הציבורי - וזאת מבלי שום כוונה לפגוע בחקירה עצמה המנוהלת על ידי הפרקליטות הצבאית". זאת בתגובה "לטענות המובאות במכתב שכתב תא"ל סולומון אל רה"מ ושר הביטחון ביחס להתנהגות צה"ל כלפיו על רקע התחקיר הביקורתי שביצע", כך בהודעת כ"ץ.
הפרשה התעוררה אתמול כאשר הרמטכ"ל זמיר פרסם הודעה חריגה שבה כתב: "הרמטכ״ל לא מקבל הנחיות דרך הודעות בתקשורת", והדגיש כי "הטענה לפיה הקצין נחקר בגין חלקו בתחקירי השבעה באוקטובר שקרית ומשוללת כל יסוד". נזכיר כי שר הביטחון הורה לזמן את תא"ל במיל' אורן סולומון כדי שיציג בפניו את התחקיר שטרם פרסם על אירועי 7 באוקטובר, ובצה"ל דחו את הטענות כי התחקירים שבהם לקח חלק הוצגו לשר הביטחון ישראל כ״ץ. עוד אומרים כי החקירה נגד תא״ל אורן סולומון נפתחה בעקבות חשד לדלף מידע סודי.
בתגובתו היום, שר הביטחון קרא "להפסיק כעת את השיח התקשורתי סביב הנושא שיטופל בהמשך בדרכים אחרות". כמו כן, הבהיר כי הורה לזמן את תא"ל במיל' סולומון כדי שיציג בפניו את התחקיר שטרם פרסם על אירועי 7 באוקטובר.
ברקע: החשיפה בחדשות 12 על הדחת מתחקר אוגדת עזה
חילופי ההאשמות מגיעים בהמשך לחשיפה בחדשות 12 מהשבוע שעבר, לפיה תחקיר צה"ל על אוגדת עזה, שהייתה אחראית על לב האירועים ב-7 באוקטובר, טרם הוצג לציבור. על פי הדיווח ב"מהדורה המרכזית", תת-אלוף אורן סולומון, הקצין שהיה אחראי על תחקיר הטבח באוגדת עזה, הודח בפועל מתפקידו. מקורביו טענו כי הסיבה לכך היא שהחל לבדוק את האחריות של צמרת צה"ל.
דווח כי תת אלוף במיל' סולומון אמר למקורביו: "המצב היום בצה"ל חמור לא פחות. מדברים על כשלים של ה-6 באוקטובר, אבל כמעט דבר לא השתנה בהתנהלות, ואיך רוצים שישתנה אם לא באמת מתחקרים".
"הובלתי תדריך שעוסק ברמה הרב פיקודית ומגיע עד אלוף הפיקוד והרמטכ"ל. זה תחקיר שיטלטל את הצבא והמדינה וזה כנראה הדיר שינה מעיניהם", אמר סולומון למקורביו. זאת בנוסף לביקורת החריפה שיש לסולומון על השיטה בה מבוצעים בצה"ל התחקירים. "הגאונות פה היא להצביע על אחריות כללית. כל התחקיר נועד להראות שהכשל הוא רב מערכתי וככה אתה מחלק את האחריות בין כולם".
עוד לפי הדיווח, החדר שבו עבד סולומון ושבו נמצאים התחקירים ננעל, וכעת אין לו גישה אליהם. מקורביו מסרו כי האירועים התרחשו לאחר שבמהלך התחקיר על אוגדת עזה הוא גילה שהכשלים אינם רק "כלפי מטה", אלא גם "כלפי מעלה" - כלומר מהקצינים הבכירים ביותר בצה"ל ועד הרמטכ"ל.
מהתחקיר עלה, בין היתר, כי הרמטכ"ל דאז הרצי הלוי לא שוחח אפילו פעם אחת עם מפקד אוגדת עזה במהלך אותה שבת. "זה מטורף", צוטט סולומון. "זה רק ההתחלה. מפקדים בכירים לא תפקדו עד שעות אחר הצהריים". עוד דווח שסולומון הביע למקורביו תסכול מכך ש"שום דבר לא השתנה באופן מהותי" בעקבות התחקירים. "המצב היום בצה"ל חמור לא פחות", אמר. "מדברים על כשלים של שישה באוקטובר, אבל כמעט דבר לא השתנה בהתנהלות - ואיך רוצים שישתנה אם לא באמת מתחקרים?".