דו"ח מקיף שפורסם לאחרונה ב-Times of India מעלה סוגיות חשובות בנוגע לצריכה יומית של ביצים. הדיווח, המסתמך על מחקרים שונים בתחום התזונה, מצביע על כך שבעוד שביצים נחשבות למזון בסיסי עשיר בחלבונים, ויטמינים ומינרלים איכותיים, צריכה מופרזת שלהן עלולה להוביל לשורת סיכונים בריאותיים משמעותיים.

הדו"ח משלב בתוכו מספר מחקרים ומזהיר מפני סיכונים משמעותיים הקשורים לצריכה מוגברת של ביצים. "מחקרים הראו שאכילת יתר של ביצים עלולה להגביר את הסיכון למחלות לב ואף למוות, בשל רמות גבוהות של כולסטרול תזונתי ושומנים רוויים", נכתב במחקר. צריכה מוגזמת עלולה לגרום גם לבעיות עיכול כמו נפיחות, גזים, שלשולים וכאבי בטן.

סלט ביצים (צילום: אינג'אימג')
סלט ביצים (צילום: אינג'אימג')

הסתמכות יתר על ביצים כמקור תזונה עיקרי עלולה להוביל לחוסר איזון תזונתי ועלייה במשקל, ואף לתרום להתפתחות מחלת כבד שומני לא אלכוהולי. אצל אנשים רגישים, צריכה מוגברת עלולה לעורר תגובות אלרגיות הכוללות אסטמה, נזלת וסימפטומים נוספים.

למרות הסיכונים, הדו"ח מציין שורה של יתרונות בריאותיים משמעותיים בצריכה מאוזנת של ביצים. הן תורמות לשמירה ותיקון רקמות הגוף, כולל שרירים, ומכילות ויטמינים ומינרלים החיוניים לתפקוד יעיל של המוח ומערכת העצבים. הכולין שבהן משחק תפקיד מכריע בבריאות המוח ובפירוק חומצת ההומוציסטאין, שעלולה לתרום למחלות לב.

בנוסף, הלוטאין והזיאקסנטין שבביצים מסייעים במניעת ניוון מקולרי, הגורם העיקרי לעיוורון בגיל המבוגר. החלבון שבהן מסייע בתחושת שובע ממושכת, מה שעשוי לתרום לשמירה על משקל בריא.

על פי הדיווח, ויטמינים A, B12 וסלניום בביצים חיוניים במיוחד לשמירה על מערכת החיסון. הן מכילות גם חומצה פולית, החיונית למניעת מומים מולדים. הרכיבים התזונתיים בביצים תורמים להגברת האנרגיה היומית, כאשר השילוב של חלבון ושומנים בריאים מסייע בשמירה על רמות אנרגיה יציבות לאורך היום. בנוסף, הויטמינים והמינרלים המצויים בביצים תורמים לבריאות העור והשיער.

ביצים קשות (צילום: אינג'אימג')
ביצים קשות (צילום: אינג'אימג')

ביצה בודדת מכילה רק 78 קלוריות אך עשירה בכ-6 גרם חלבון. בקרב המומחים קיימות דעות שונות לגבי הכמות המומלצת. "יש הטוענים שאכילת ביצה אחת ביום יכולה להיות חלק מתזונה בריאה ללב," מציין הדיווח, בעוד "אחרים ממליצים על צריכה של עד שבע ביצים בשבוע לאנשים בריאים." עבור אנשים בריאים, מומלצת צריכה של עד שלוש ביצים פעם או פעמיים בשבוע.

הדו"ח מציע פתרונות מעשיים למי שמעוניין ליהנות מיתרונות הביצים תוך הפחתת הסיכונים: "חלבון הביצה, שהוא נטול כולסטרול, יכול להוות מקור מצוין לחלבון". בנוסף, קיימים כיום תחליפי ביצה נטולי כולסטרול המתאימים למי שמעוניין להפחית את צריכת הכולסטרול.

המפתח לצריכה בריאה של ביצים טמון באיזון ובהקשר התזונתי הכולל. חשוב במיוחד לשים לב למה שנאכל יחד עם הביצים, שכן שילוב עם מזונות עשירים בשומנים רוויים כמו חמאה, גבינה או נקניקיות עלול להגביר את השפעתן על רמות הכולסטרול בדם.

ביצים (צילום: אינגאימג')
ביצים (צילום: אינגאימג')