מחקר חדש שפורסם בכתב העת Frontiers in Microbiology חשף ממצאים מפתיעים: יותר מ-700 סוגי חיידקים עמידים לחום עשויים להתקיים במיקרוגל הביתי שלכם. החוקרים, שבדקו 30 מיקרוגלים במגוון מיקומים - בתים, משרדים ומעבדות מיקרוביולוגיה - זיהו בסך הכל 747 סוגי חיידקים שונים. במיקרוגלים ביתיים נמצאו חיידקים כדוגמת סטפילוקוקוס, הידוע כגורם למגוון זיהומים בבני אדם. המחקר הראה כי במיקרוגלים במטבח נמצאו יותר מיקרובים, בעוד שבמעבדות נמצא מגוון רחב יותר של חיידקים.

יותר מ-700 חיידקים במיקרוגל, איך ניתן לטפל בבעיה? (צילום: אינגאימג')
יותר מ-700 חיידקים במיקרוגל, איך ניתן לטפל בבעיה? (צילום: אינגאימג')

למרות שהממצאים עלולים להישמע מדאיגים, מיקרוביולוגים מסבירים כי המצב פחות חמור משנדמה. ד"ר דונלד שפנר, מומחה להערכת סיכונים מיקרוביאליים מאוניברסיטת רטגרס, מסביר כי מיקרוגלים פועלים על ידי הרעדת מולקולות מים במזון, תהליך שבדרך כלל הורג חיידקים. עם זאת, החימום הלא אחיד במיקרוגלים ביתיים מותיר אזורים בטמפרטורות שונות, מה שמאפשר לחיידקים לשרוד בנקודות מסוימות.

ד"ר אחמד יוסף, פרופסור למיקרוביולוגיה של מזון באוניברסיטת אוהיו סטייט, מדגיש כי תכולת המים במזון משחקת תפקיד מכריע. ככל שהמזון יבש יותר, כך פחות סביר שיתחמם על ידי אנרגיית המיקרוגל. הוא מדגים זאת באמצעות פופקורן - שמתפוצץ רק הודות למים שבתוך הגרעינים. המיקרואורגניזמים מגיעים בעיקר מהמזון עצמו ועלולים להתפזר דרך התזות בזמן הבישול. הם נוטים להצטבר על הקירות, בפינות ובתקרת המכשיר. חשוב לציין כי ככל שהחלקיקים הללו מתייבשים עם הזמן, כך קשה יותר להרוג את החיידקים שבתוכם, אפילו בחשיפה מתמשכת למיקרוגל.

באשר לסכנת הזיהום, המומחים חלוקים בדעותיהם. ד"ר שפנר סבור כי הסיכון נמוך כאשר המזון מחומם בכלי זכוכית או צלחת, אך מזהיר מפני חימום ישיר על צלחת המיקרוגל המסתובבת. ד"ר יוסף מציין כי מזונות עשירים בנוזלים כמו חלב, מרק או תבשיל מהווים סביבה נוחה יותר לגידול מיקרואורגניזמים, ולכן דורשים תשומת לב מיוחדת.

יותר מ-700 חיידקים במיקרוגל, איך ניתן לטפל בבעיה? (צילום: אינגאימג')
יותר מ-700 חיידקים במיקרוגל, איך ניתן לטפל בבעיה? (צילום: אינגאימג')

כדי להפחית את הסיכון, ג'נט ל. באפר, מנהלת בכירה במכון לבטיחות מזון באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, ממליצה לכסות את המזון בזמן החימום (עם חורי אוורור) כדי למנוע התפרצות מזון מחוץ למיכל ולהפחית את פוטנציאל הזיהום. היא ממליצה על ניקוי מיידי של שפיכות והתזות עם מים חמימים וסבון, שטיפה במים נקיים, ושימוש בחומר ניקוי אנטיבקטריאלי כשלב נוסף. ד"ר יוסף מחזק המלצות אלו ומדגיש כי ניקוי יומי ובדיקה שוטפת למניעת הצטברות שאריות מזון הם המפתח לשמירה על היגיינת המיקרוגל.

לדבריה של המומחית, עלינו לנקות את המיקרוגל אחרי כל שימוש (צילום: אינג'אימג')
לדבריה של המומחית, עלינו לנקות את המיקרוגל אחרי כל שימוש (צילום: אינג'אימג')