הבצל, על מגוון טעמיו, הוא מרכיב יסוד בולט במטבחים רבים ברחבי העולם. מהמטבח ההודי ועד למטבח הצרפתי ובייחוד אצלנו במטבח הישראלי, הבצל מוסיף למנות טעמים עשירים - החל ממתוק וחמוץ ועד פריך וחריף. למרות המגוון הרחב של זני הבצל, הם מתחלקים בעיקר לשתי קטגוריות עיקריות: בצל סגול ובצל לבן.
בעוד שהבצל הסגול נפוץ מאוד במטבח דרום מזרח אסיה, ובמיוחד בהודו, הבצל הלבן מככב במטבח המקסיקני והצרפתי, כאשר הדוגמה הבולטת ביותר היא מרק הבצל הצרפתי המפורסם. כל אחד מהזנים תורם טעם, מרקם וניחוחות ייחודיים למנה, ולכל אחד מהם יתרונות בריאותיים משלו.
מבחינת תכולה קלורית, בצל סגול מכיל כ-37 קלוריות ל-100 גרם, מעט פחות מהבצל הלבן המכיל כ-42 קלוריות לאותה כמות. שני הסוגים עשירים בוויטמין C, כאשר 100 גרם מספקים 10% מהצריכה היומית המומלצת, תרומה משמעותית לחיזוק המערכת החיסונית ולהגנה מפני זיהומים. יתרונו הבולט של הבצל הסגול הוא בתכולת הברזל והסידן, מינרלים החיוניים לבריאות העצמות, אשר חסרים בזן הלבן.
הצבע הסגול אינו רק מראה חיצוני - הוא מעיד על נוכחות גבוהה יותר של פלבונואידים, נוגדי חמצון חשובים התורמים לבריאות הלב ולמניעת סרטן. עם זאת, לבצל הלבן יש את יתרונותיו הייחודיים: על פי השף סנג'יב קאפור, הוא מצטיין בתכונות אנטי-בקטריאליות, עשיר בסיבים תזונתיים, ומכיל תכונות נוגדות דלקת בכמויות גבוהות יותר מאשר הבצל הסגול.
למרות שהבצל הסגול נחשב לבחירה בריאה יותר בזכות תכולת המינרלים והפלבונואידים הגבוהה שלו, שני הסוגים מציעים יתרונות בריאותיים משמעותיים ומגוונים, והשילוב של שניהם בתזונה יכול להעניק את מירב היתרונות התזונתיים.